Veel mensen vragen ons hoeveel lumen hun nieuwe zaklamp moet hebben. Daarom leggen we je graag uit hoe het zit met lumen en de lichtsterkte van je zaklamp.

Wat zijn lumen?

Lumen is de meeteenheid voor de som van hoeveelheid licht die een led rondom uitstraalt. Dit is dus puur de led. Het er dus niet om hoeveel licht er op een bepaalde afstand middels de reflector op een object komt.

Des te meer lumen des te meer licht?

Het antwoord op deze vraag lijkt in eerste instantie eenvoudig te beantwoorden met Ja. Echter, dit hoef zeker niet altijd het geval te zijn. Om het licht namelijk op een object te laten schijnen, heb je een reflector en een lens nodig. Des te beter de reflector en de lens zijn, des te verder je met je zaklamp kunt schijnen. Ook het formaat van de lens is van invloed op het bereik. Een goede zaklamp met een goede reflector van 500 lumen, kan maar zo verder schijnen dan een minder goede zaklamp van 1000 lumen.

Reflector

De reflector zorgt ervoor dat het licht van de led in een bundel wordt uitgestraald. Voor het zo ver mogelijk schijnen heb je een ander soort reflector nodig dan voor het weergeven van een zo breed mogelijke bundel op een kortere afstand.

Hoeveel licht heb je nodig?

Als je bijvoorbeeld voor je werk veel inspecties en reparaties moet uitvoeren, dan heb je helemaal niks aan een zaklamp met heel veel lumen. Je zult jezelf dan alleen maar verblinden. Let er dan dus op dat je een zaklamp goed kunt dimmen zodat je er ook op de korte afstand mee kunt werken.

Gebruik je je zaklamp om er zo ver mogelijk mee te schijnen, dan kies je voor een zaklamp met veel lumen en een hoogwaardige en wat grotere reflector.

Kiezen

Om je te helpen kiezen bij de aanschaf van je Olight zaklamp geven we per zaklamp het bereik aan en de hoeveelheid lumen. Zo weet je precies hoever je zaklamp schijnt. Daarnaast kunnen de meeste Olight zaklampen maar een bepaalde tijd in de meest felle stand schijnen. Daarna zakken ze terug naar een lager vermogen. Let daar goed op want dat is de stand waar je het meeste mee gaat werken.

Let ook goed op de bedrijfsduur van de accu of batterij bij de diverse standen. Zo weet je zeker of je er je nachtdienst mee door gaat komen.

.